2013. július 2., kedd

A "tipusok" avagy a meleg szleng

A meleg világban - különösen a társkeresők szubkultúrájában - élő jelenség a meleg szleng használata. Egy teljes szótár alakult már ki a külső leirására, szexpoziciókra, identitásbeli különbségekre, megnyilvánulásokra és eszközökre. Különösen az angol nyelv bővelkedik igen gazdag szótárral, de a magyar nyelvben is meghonosodott néhány szó, legtöbbször az angolszász verzió tükörforditása. Most a legismertebb "tipusokat" azaz a külsőre, a fizikai vonásokra vonatkozó karaktereket sorolom fel. Persze, a valóság ennél jóval, jóval szinesebb...szerencsénkre. Ne feledkezzünk meg a felsoroltakból a "tudós" melegekről (nerds, geeks) és persze arról a temérdek "avarage" fiútársamról aki hozzám hasonlóan sem kivételes testalkattal, sem egyedi öltözékkel, stilussal, viselkedéssel, életmóddal nem épitette identitásává melegségét, hanem egyszerüen a hétköznapok részeként éli meg azt. Igy kerek ez a világ, de bizony, ezek a tipusok  -bár szörnyen sztereotipikusak és persze torzitottak -  árnyaltabb formában tényleg léteznek a meleg (de nem csak!) világban. 

TWINK

Jellemzők: fiatal (18 - 25 év), szőrtelen, természetes izomzattal, kecses, néha már nőies vonásokkal rendelkező fiatal fiú. A görögök "ephebosa" azaz katonasorba illő szépfiúja hasonlitható ehhez a modern fogalomhoz. Egyike a legnépszerűbb "tipusoknak", bár nem mindenkinek jönnek be (például nekem sem).


BEAR

Jellemzők: legfőbb vonása a masszivitás. Nem feltétlenül kövér, sokkal inkább izmos, massziv, de mindenképp tekintélyes  hassal rendelkező férfi. A testszőrzet nagyon fontos jellemző (mellen, arcon).
Leginkább fétiskategória, kevesenek jön be különösen felénk találkoztam ritkán a bear tipust keresőkkel.



GAY JOCKS

Jellemzők: kigyúrt, sportos, magát "straight acting" kategóriaként besoroló férfi. Meleg identitását próbálja leplezni "fiús" dolgokkal.


CIRCUIT BOYS

Jellemzők: a társkeresőkön legtöbbször "atlétikusként" definiálják magukat. Kidolgozott, vagy annak vélt testük, szőrtelenitett láb, mellkas elvárt és "illő". A partyk, bulik és a divat nagy ismerősi és hódolói. Hogy pedzem jobban iróniám: az a tipus, aki megszólalásig szép. Nézni jó!

GAY LISTERS

Jellemzők: legtöbbször gazdag, nemegyszer művelt, de még többször beképzelt fiúk. Orvosi, ügyvédi pályára készülők között gyakoran találni ezt a "tipust". Elegánsan, nagyon kimérten, a legújabb kollekciókat követve, mint egy milánói modell öltözik, csak elit és exkluszuvista helyekre jár, a meleg közösségből csak a maga fajtáját keresi, ritkán merészkedik "más" tipus társaságába. Elérhetetlenségük miatt néha vonzóak, de többségük nehéz falat.

ART FAGS

Jellemzők: exhibicionista, magamutogató fiúk, legtöbbször művészek. A művészeti sulik, egyetemek tolongnak velük, de a filológia sem marad le sokkal a sorban. Nem fizikailag kirivóak, sokkal inkább öltözetük,életvitelük és magatartásukkal tünnek ki.


DRAG QUEEN

Jellemzők: legtöbbször a traveszti show főszereplőit sorolják ide, de általánositva a nőiesebb (vagy már túlságosan nőies) meleg fiúkat is igy becézgetik. Fő vonásuk a végletekig erőltetett női vonások mimelése,legtöbbször csak a show, a buli kedvéért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése